top of page
tendensklog

DE SKJULTE HANDICAPS GØRES SYNLIGE

Der er mange handicaps som man ikke sådan lige med det samme opdager. Det gælder f.eks. ordblindhed, autisme, tourette, synsnedsættelser, adhd, ptsd, hørehandicap, angst, talehandicap, kroniske smerter, demens, parkinson, hjerneskade, epilepsi mv.

Et skjult handicap kan give en række udfordringer. Det er det forhold som Line Aoussar fra Blåkilde i Taastrup meget aktivt arbejder med og som hun har oplevet en flot opbakning til.

Hun har selv en 7 årig dreng med ADHD og som er lettere retarderet Zakaria (Zako) der er meget begejstret for fodbold, men diagnoserne hæmmer ham i at være sammen med mange i en flok. Hun undersøgte hvordan det står til med specialsport og fandt frem til Høje Taastrup idrætsforening (HTI) hvor næstformanden Ilknur Cecic som tog rigtig godt imod. Hun fangede straks problematikken og påtog sig – da hun selv er en erfaren fodboldspiller – at træne med Zako én til én, da der ikke var noget fodboldhold tilgængelig rettet til hans behov.


En var for lidt

Det holdt selvfølgelig ikke i længden. Der skulle flere til – helst nogen på Zakos alder. Der er bestemt flere i Høje-Taastrup med skjulte diagnoser, som havde brug for at være i en meget begrænset og tryg ramme. På nuværende tidspunkt er der fem, der hver fredag kl. 17- 18 træner fodbold i hallen ved Ole Rømer-skolen. Den ene er faktisk slet ikke handicappet. Det er Stanley, der er 11 år og således noget ældre end de andre. Han fungerer som hjælpetræner – og nogen gange helt alene træner. Der er et fast program som overholdes konsekvent: opvarmning, øvelser og så kamp. Det er afgørende at der er en stor grad af genkendelighed.

Den ene ugentlige boldtime, der har stået på i et år, gør noget ved børnene. Alle går de på specialskole eller i heltidstilbud og her konstaterer de at der er sket en markant ændring i børnenes attitude/adfærd omkring hinanden. De virker gladere, de stråler og mere selvsikre.


Forældrene bakker op

Der er stor opbakning fra forældrene som også kan se fremskridtene med børnene, og selvom der også er en forældretræner (Ezekiel) tilknyttet er der stadig behov for flere frivillige hænder tilknyttet hold ( da enkelte børn på holdet kræver særlig støtte under træningen)

Line er da også overbevist om at mange flere vil kunne profitere af det frivillige og bevidste arbejde som de gør i HTI. Hun gør en aktiv indsats for at de 18 andre, der er på specialskolen skal kende de muligheder, der er for at det usynlige handicap bliver mere synligt og at børnene kommer ud af deres isolation. Til det formål har hun allieret sig med ”Solsikkesnoren”. Det er en halskæde med en solsikke i som man kan bære når man har et usynligt handicap, og således gerne vil det samme som jævnaldrende – f.eks. prøve forlystelserne i Tivoli og eller andre forlystelsesparker. Når man bære solsikkesnoren – som udleveres på en række apoteker - har man ret til at komme foran i køen. Denne mulighed gør en stor forskel for f.eks. Zako der sjældent besøger forlystelsesparker som Tivoli eller lignende fordi hans sygdom gør at han ikke vil kunne rumme at stå i en kø med folk foran og bagved.







35 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page