Genbrugsgården i Taastrupgaard er legendarisk. Den blev etableret i 1993 og har alle dage været drevet af en lille flok frivillige og ulønnede beboere. Den er ikke bare legendarisk lokalt, men også et sted, der inspirerer andre. F.eks. har de jævnligt besøg fra andre boligområder ligesom også skoleklasser bruger stedet til at komme lidt dybere med at forstå ressourcernes kredsløb.
Genbrugsgården var truet i forbindelse med de store ombygnings- og nedrivningsplaner for Taastrupgaard, hvor der var planlagt boliger, hvor genbrugsgården nu ligger. Men den overlevede ikke mindst fordi beboere og Afdelingsbestyrelse kæmpede imod. Alle kan se at de frivillige med Palle, Lene og Johannes i spidsen, gør et helt uvurderligt og yderst nyttigt arbejde.
Nyttige på to måder
De gør nytte på to måder – genbrug og genanvendelse. Hvad angår genbrug sørger de for at beboerne kan aflevere overskydende sko, tøj, porcelæn, brugbar elektronik, nips og køkkenting – og så tilbyder de at tage imod overskydende møbler og lignende fra dødsbo.
Når de får store ting annonceres det på Taastrupgaards Facebook-side og så kommer folk og henter hvad de kan bruge. Jo mere der kommer tilbage til en beboer i Taastrupgård, jo mindre skal de efterfølgende forsøge at håndtere på den begrænsede plads.
Bliver der noget brugbart tilbage, kommer Nødhjælpsdepotet fra Næstved og henter det. Det er en ulandsorganisation, der sikrer at brugbare og brugte ting kan sendes til Afrika og her gøre nytte.
Så er der genanvendelsen
Så er der genanvendelsen som angår elektronik. I en kasseret computer, symaskine, musikanlæg, TV er der en række metaller som er nyttige og som – når de sorteres ud – kan genanvendes og har værdi. Det gælder f. eks. aluminium, guld, kobber, sølv, messing. Det sorterer de brave folk ud og sørger for at de bliver solgt. Aftageren er Jernpladsen i Herlev. De sælger så råvarerne videre til aftagere i elektronikindustrien.
Der er nogle markante klima og ressource-effekter ved at sørge for at få råvarerne ud af kasseret elektronik.
Der er guld i de fleste elektroniske produkter. 1 kg aluminium har en økologisk rygsæk på 40 kg. Det kræver altså 40 gange så meget energi at udvinde ny aluminium som at genanvende hvad de leverer videre.
Noget af det som de sorterer fra er printplader som kan have en meget forskellig værdi afhængig af hvor dyrebare de råstoffer der indgår er. Et af de mere dyrebare er guld, har en meget tung økologisk rygsæk. For at få udvundet 5 gram guld kræves udvinding 2 tons sten, jord, granit m.v. og et stort energiforbrug. Udvinding af 5 gram guld fra en printplade kræver markant mindre. Det foregår desværre endnu ikke i Danmark, men på en stor fabrik i Tyskland.
Fra udkant til centrum
De frivillige tjener lidt penge som indgår i en lille lokal forening, der tager sig af at udstyret hele tiden er i orden og så giver det mulighed for at de kan få en god julefrokost og komme på udflugt.
Genbrugsgården, der før lå i udkanten af bebyggelsen kommer med nybyggeriet nu til at ligge centralt. De vil således komme til at få en central placering med at binde det gamle Taastrupgaard sammen med de nye ejerboliger. Det fælles område kaldes for ”Kysset” .Alle – uanset man er ny eller gammel beboer - kan være enige om at det er godt både at genbruge og genindvinde.
Johannes viser her nogle af de printplader som de sorterer fra og nyttiggør.
Comments