top of page
  • tendensklog

Udskudt til 14.3.!! Hvad kan vi i Danmark lære af Bhutan og deres Bruttonationallykke-strategi?

Opdateret: 7. mar. 2023


Der bliver nu fra flere sider sat spørgsmålstegn ved, om vi skal opgøre hvorvidt vores samfund er vellykket vha. landets bruttonationalprodukt (BNP). Det dominerende vækstparadigmes fokus på vækst har store omkostninger for klodens natur, miljø og klima - og dermed vores fremtid. Senest har forskere ved Københavns Universitet præsenteret en grøn regnemodel der sætter værdi på vores natur, miljø og klima.

Vi mennesker har for vane at fokusere på det der bliver målt på. Det er derfor afgørende, at vi begynder at måle på målet (befolkningens lykke – trivsel og velbefindende) og ikke ét af midlerne til at opnå målet.

Oppe i Himalaya har det lille land Bhutan valgt deres egen udviklingsvej, som de kalder Gross National Happiness – Bruttonationallykke. Her måler de landets udvikling i bruttonationallykke. Bhutans Bruttonationallykke-strategi er den mest innovative, bæredygtige, værdibaserede og holistiske udviklingsvej på den globale scene. Bhutans regering benytter et multi-dimensionalt bruttonationallykke-indeks til at sikre at regeringens politik skaber de bedst mulige rammer for befolkningen i Bhutan. Økonomiske aktiviteter må fx ikke påbegyndes, hvis de bliver på for stor bekostning af fx miljøet, kulturen og befolkningens mentale trivsel.

Det vil Lene Skrumsager Møller komme og fortælle om. Hun har besøgt det lille land ved Himalaya-bjergene og interviewet Bhutans første Premierminister Jigmi Y. Thinley om Bruttonationallykke. Efter at have arbejdet som konsulent for Bhutans Bruttonationallykke Center, ser hun en fremtid i at de økonomisk rige lande - som fx Danmark - forfatter en overordnet bæredygtig og helhedsorienteret strategi, som gør os til et reelt fyrtårn indenfor bæredygtig udvikling.

Lene Skrumsager Møller har en kandidatgrad fra The American University in Cairo hvor hun specialiserede sig i international udvikling. Hun er forfatter, foredragsholder og konsulent indenfor bæredygtig udvikling og grøn omstilling. I 2021 udgav hun bogen ”Fra græsplæne til grøntsagsmark”, som guider til den klima- natur- og miljøvenlige baghave som rammen om et familieliv der er lidt mere i pagt med naturen.

Lene besøger Tendensklog tirsdag den 7. marts kl. 19-21 i Taatrup Kulturcenter, Poppelalle 12. Det koster 50kr. at deltage. Mobilepay forlods til 50 12 68 68 (Knud Anker Iversen).
220 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page