top of page
  • tendensklog

Mindre bolig – mere fællesskab

Mindre bolig, men mere fællesskab. Det er tankegangen bag ”Plushusene” der ligger i Nærheden i Hedehusene. De kalder det for Fremtidens bæredygtige bofællesskab, for der er tænkt meget i vedligeholdelsesfrit byggeri og energibesparelser, der kan mærkes.

Her er der 139 lejeboliger - etageboliger og rækkehuse. Boligerne er ikke så store. De mindste er 60 – de største er 110 m2 (dem er der kun 18 af). Men til gengæld er der ikke sparet på alt det ude omkring boligen. De blev indviet i 2019. Målgruppen er børnefamilier og +55.


Der er lidt af hvert

Der er et fælleshus/festsal på 650 m2, en stor spisesal til 80 mennesker med tilhørende produktionskøkken. Her kan beboerne – efter at være blevet instrueret i brugen - på skift stå for madlavning.

Der er fittnesrum med løbebånd, cykler, håndvægte mv. Et atelier hvor man bl.a, kan tegne og male, der er en multisal med basketkurv, badmintonnet og bordtennisbord. Der er børnerum samt en lounge hvor de voksne kan læse dagens avis. Der er et værksted hvor man kan reparere cyklen eller lave en fuglekasse. Der er en udlånsordning for værktøj så man er fri for at have sit eget. Der er et stort fælles orangeri og højbede. Der er endda også en delebilsordning med elbiler. Endelig er der 3 gæsteværelser så man kan have overnattende gæster uden selv at skulle have et ekstra værelse.


Et bevidst valg

En af beboerne er Jens Wiene, som – sammen med sin kone Marianne – bevidst har opsøgt stedet. De boede før i Gentofte.

- Når vi har lejet os ind her er det netop fordi vi søger fællesskabet. Ingen af os har lyst til – på vores gamle dage – at sidde isoleret i et stort hus. Vi har bevidst søgt et sted hvor generationer er blandede. Det er altså ikke et seniorfællesskab.

Vi er en del af et fællesskab men vi kan også til hver en tid søge tilbage til vores lejlighed og være os selv. Der er et meget fint fællesskab her og vi nyder at kunne mødes med andre i f.eks. den store spisesal eller ude på terrassen.

Prisen på lejligheden svarer vel nogenlunde til hvad vi ellers skulle betale for en lejelejlighed i den standard. Energiforbrug er meget lavt – vi har 80 m2 og betaler samlet ca 700 pr måned for al vores forbrug.


Modtræk til ensomheden

Plushusene kan ses som et boligmæssigt modtræk til singlelivet og ensomheden.

Der er p.t. seks Plushuse i Danmark og der forventes yderligere opført 10-12 Plushuse-bofællesskaber i Danmark med i alt ca. 2000 boliger. De vil blive placeret i naturskønne omgivelser i udkanten af større byer. Bebyggelserne miljøcertificeres efter DGNB-standard på guld niveau.

Man kan læse mere om det på www.plushusene.dk


Der er intern netadgang hvor man bl.a. kan reservere boremaskine


Dejligt stort fælleskøkken, som alle kan få indføring i, hvordan de brugerUdearealerne indbefatter bl.a. et væksthus som alle kan benytte35 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

コメント


bottom of page