Det kan være ensomt at blive ældre og man vil skønne på en besøgsven. Det er dog en tand værre hvis man som ældre har en to-sproglig baggrund og i stigende grad mister evnen til at tale dansk.
Det er præcis det forhold som organisationen ”Besøg på Modersmål” tager højde for.
I Høje-Taastrup har vi flere ældre med udenlandsk baggrund som savner en besøgsven der taler deres oprindelige modersmål. Således også Liudmila, som bor på Kingosvej i Taastrup i en to-værelses lejlighed. Hun er dement, og hendes danskkundskaber er næsten væk. Hun skal plejes med medicin og mad 3 gange dagligt. Hendes magre krop er fyldt med smerte i fingre og led - men uden fornuftig kommunikation kan plejepersonalet misforstå hendes signaler.
Dansk er væk fra hendes hjerne, og kun russisk tilbage. Har hun spist nok? Har hun ondt? Uden kommunikation er der ikke rigtig pleje og trivsel. Hun føler sig ensom og tabt med sine to katte.
Hun profiterer af ”Besøg på Modersmål” idet Irina, der også har russiske rødder besøger hende 1-2 gang om ugen (med enkelte pauser). De to oplever sammen fællesskab, falder i god snak om Liudmilas liv. Hun smiler og smågriner, og spiser hun lidt proteindrik. De læser bøger på russisk sammen og ser gamle film.
Et godt helbred afhænger jo ikke kun af den fysiske tilstand, men også af humør, af kommunikation med venner, som ofte bliver færre og færre blandt ældre.
Vejen til et social bæredygtigt seniorliv for sårbare og udsatte grupper af ældre går gennem en ny tankegang, som handler om tid, nærvær, empati, omsorg, medbestemmelse og godt hverdagsliv.
Vi har i Høje-Taastrup kommune en gruppe sårbare og udsætte ældre borgere med specielle behov - og den gruppe vil vokse i fremtiden. Foreningen “ Besøg på modersmål’ er en fin løsning for beboerne med specielle behov. Det er nu – med foreningens mellemkomst - for Ludmila at finde en rigtig plads på plejehjem i dag.
Liudmila og Irina Bjørnø
Comments