Fodbold kan noget og gør noget – både for mænd og kvinder – unge som ældre. Det er et enkelt spil som alle kan forstå og alle kan deltage i – uanset man er dybt professionel eller man bare kan lide legen med bolden.
Fodbold er meget inkluderende. Eneste krav er at man godt gider lege med. Det er lige nøjagtig det der er rammen omkring ”Ombold” som er fodbold, der retter sig mod hjemløse, socialt udsatte og andre, der ikke ellers er organiseret i en klub.
Under mottoet ‘Fodbold, Fællesskab og Forandring’ har OMBOLD siden 2003 engageret og aktiveret mere end 15.000 voksne, som ikke naturligt opsøger eller er en del af almindelige idrætsforeninger. Spillerne deltager blandt andet i træning, stævner og mesterskaber. Alt sammen organiseret fra Ombold-sekretariatet.
Alle i OMBOLD er engagerede fodboldboldspillere eller frivillige, der er en del af et landsdækkende fodboldfællesskab, hvor man bidrager med det, man kan.
Skulle lukkes, men ....
Også i Høje-Taastrup er der gang i Ombold. Oprindeligt var det et projekt understøttet af Nordea-fonden og organisatorisk placeret i Sundhedsfællesskabet. Sundhedsfællesskabet er et samarbejde mellem fire kommuner (Høje-Taastrup, Rødovre, Glostrup og Albertslund), der er gået sammen om at gennemføre forskellige motions- og sundhedsfremmende initiativer målrettet psykisk sårbare borgere. . Kampene og træningen foregik på Taastrup FCs baner ved Sydskellet. Ganske populært hvor 10-15 mødte frem og var en del af fællesskabet med de positive sideeffekter det havde.
Men så slap pengene op, og så stoppede et populært og godt initiativ. Sådan foregår det jo tit med ”projektmidler”. Men ikke med Ombold – og det er den gode historie. Omboldholdet lever videre som et hold i Sundhedsfællesskabet. I samarbejde med Taastrup FC – har Sundhedsfællesskabet fortsat holdet, så de glade fodboldspillere kan mødes på banen igen til foråret.
Folkene bag Ombold var nomineret af Sundhedsfællesskabet til at modtage Handicapprisen i 2022.Det begrunder Mette Philippsberg Jepsen, leder af Sundhedsfællesskabet med at ”Det helt særlige ved Ombold er, at de brænder så meget for at sikre, at udsatte borgere kan spille fodbold, at de ikke slipper de samarbejdspartnere, som de ellers helt formelt har afsluttet deres samarbejde med. I Høje Taastrup stablede de f.eks. en lille turnering på benene i juni 2022, og projektsamarbejdet ophørte i november 2021. Målet med turneringen var at rekruttere flere spillere til Sundhedsfællesskabets hold i Taastrup FC. Derudover følger de stadig løbende op på, om træningen fungerer som den skal, og de har flere gange tilbudt at kigge forbi holdet og give sparring til holdets trænere”.
Holdet deltager stadig aktivt i Ombolds Asfalt-liga, som holdet i perioder tager sammen til hver anden uge. Ånden og stemningen ved Ombolds stævner og ligaer er fantastisk.
Comments