NÆSTEKÆRLIGHED OMSAT I PRAKSIS
- tendensklog
- for 1 dag siden
- 3 min læsning
Lokummet brænder næsten aldrig mellem kl. 8-16. Så enkelt er det, siger Jesper Fuchs der også er til rådighed udenfor kommunens åbningstid og vil kunne være der, når mennesker i misbrug, hjemløse, selvmordtruede har brug for et kærligt menneske.
Jesper er – sammen med hans kone Sanne -drivkraften bag Teen Challenge (TC Taastrup), der holder til på Ahornvej 3 i Taastrup. De har desuden et team af 12 frivillige medarbejdere med sig. De ser – med deres kristne livssyn - mennesket bag facaden. Steen var vild at se på. Han var alkoholiker, hjemløs og helt uden selvværd. Men også han viste sig at have en række skjulte kvaliteter såsom stor omsorg for andre mennesker, være glad for børn og familieliv. Jesper havde blik for disse kvaliteter og talte dem op. Da han havde vundet Steens tillid, kom han med på en sommerlejr på Teen Challenge behandlingshjem i Jylland. Efter lejren kom Sten en torsdag aften og sagde, at han gerne ville gøre noget ved livet. Han ville i døgnbehandling, da han ville ud af sit misbrug.
En lang historie - kort
For at gøre en lang historie kort. Steen er nu helt ude af sit misbrug. Han er flyttet til Jylland -væk fra det hårde miljø – og bor i et hus ved TC-behandlingshjemmet ved Herning hvor han bidrager aktivt i forhold til andre, der skal hjælpes ud af misbrug.
I 2020 fik Jesper overdraget ansvaret for et værested (”Klippen”) på Vesterbro i København, som hans far, som var præst, havde startet. Værestedet fik ganske mange penge fra en fond til bl.a. at dele gavekort til supermarkeder ud til mennesker med misbrugsproblematikker.
Da Jesper fik ansvaret for stedet, meddelte han fonden, at han ville sende pengene tilbage, da han ikke ønskede at levere det, som pengene var bevilget til. Jesper udtaler; ”Det giver ingen mening at dele gavekort ud til mennesker i misbrug, så de kan købe endnu mere alkohol. Jeg vil hellere hjælpe mennesker ud af deres misbrug end sørge for tålelige forhold og fastholde dem i deres hjemløshed og misbrug. Det handler om at være til stede for det enkelte menneske som ønsker en forandring. I TC Taastrup ønsker vi at være et sted for forandring – ikke passiv eksistens”!
OK til ny prioritering
Fondsbestyreren godkendte deres mere individbaserede arbejdsmetode og de fik lov at beholde pengene. Værestedet på Vesterbro blev lukket ned og aktiviteterne blev samlet i Taastrup. Der udgår dog stadig et aktivt gadeplansarbejde på bl.a. Vesterbro i København fra værestedet i Taastrup.
Fonden har, gennem årene, fortsat med at bidrage til TC Taastrup. Fonden får kontant respons idet Jesper opfordrer til, at de der er blevet hjulpet med midler fra fonden, skal møde fondsbestyreren, sige tak og fortælle deres historie. Det bevæger ikke kun fondsbestyreren, men det betyder også noget for den tidligere udsatte at kunne få lov at tage ansvar, sætte ord på hvad der er sket og vise taknemmelighed. Mange mennesker som lever i misbrugsverdenen, har meget fokus på, hvad de ”har krav på”. Men med krav følger der også et ansvar. Det glemmer man ofte. Derfor er det utroligt vigtigt at lære at sige tak og sætte ord på de ting, som man er glad for.
Her stryges man ikke med hårene
I TC Taastrup oplever man nærvær og kærlighed, men man bliver ikke strøget med hårene. Krav og forventninger er også en del af pakken. Men der er stort hjerterum og ganske mange har overnattet hos Sanne og Jesper når det hele brændte sammen. En tidligere gæst udtaler; ”I TC Taastrup bliver jeg set – ikke blot betragtet”.
Stedet har nu eksisteret i mere end 10 år næsten uden offentlige tilskud. Udover fondsmidlerne er der ganske mange private mennesker og nogle virksomheder, der kan se perspektivet i det arbejde der udgår fra Ahornvej 3.
Gæsterne kommer fordi de har lyst til at komme. Ikke fordi kommunen eller andre siger at de skal.
Foreningspris uden at være forening
I 2017 besluttede Høje Taastrup kommune at TC Taastrup skulle have prisen som ”Årets forening”, selvom det er en selvejende institution. Den anerkendelse er de meget taknemmelige for.
Mennesker vokser når de bliver set og anerkendt i kærlighed. Det er ofte en lang proces. Det tager tid at lave sine vaner om og turde gøre noget andet end det man plejer. At være i stof- eller alkoholmisbrug er hårdt – og kan være dødeligt – og det er ikke altid at den venlige hånd i ryggen fører til det ønskede resultat.
Ikke desto mindre bliver Jesper ikke træt af at fortælle de mange historier om mennesker, der var opgivet af samfundet og som nu har taget ansvaret på sig – og fundet glæden i livet uden misbrug. 10-12 konkrete historier er der i hvert fald indtil videre. Og forventningen er, at endnu flere mennesker bliver hjulpet til et nyt liv i frihed i årene som kommer.
