Røde Kors butikken der ligger på Taastrup Hovedgade 129 tjener flere formål. Det er først og fremmest et velassorteret sted for genbrug. Vi kan købe i et bredt sortiment af genbrugte ting som bøger, legetøj, tøj, møbler, elektronik m.v. Samtidig er det også stedet hvor man kan komme af med ting, som er for godt at kassere, men som man ikke længere selv kan bruge. Så er det også stedet, hvor man – enten man afleverer eller køber – så støtter en god sag. I 2018 sikrede butikken at der – efter betaling af husleje o.l. - kom over en million kr. ind til humanitært arbejde i såvel Danmark som ude i verden.
Der er flere andre gode grunde til at vi kan glæde os over butikken, der har eksisteret siden maj 2015. Ikke færre end 70 mennesker, hvoraf hovedparten er pensionister, får en meningsfuld hverdag og et stærkt socialt fællesskab, der rækker ud over dem selv. Helt basalt er det at alle de frivillige føler sig velkomne og taget godt imod. Alle skal kunne rummes med de forskelligheder og særheder man nu har hver især. Det er udgangspunktet.
Det var en lokal ildsjæl Jan Sørensen, der stædigt og vedholdende – over et par år - kæmpede kampen for at få stedet etableret. I dag er det en anden ildsjæl Carin Ekstrøm, der står i spidsen for stedets drift. ”Min kongstanke er at rammer og kasser giver frihed, så de frivillige selv kan fylde rammerne ud. Det er en målestok for mig om de frivillige har lyst til at være med. Der er næsten ingen, der er stoppet. Tværtimod er der jævnlig venteliste”, siger Carin Ekstrøm, der bruger en stor del af sin tid på stedet.
Butikken har åbent hver dag kl. 10-17 – lørdag kl. 10-13. Åbningstiden er baseret på at der i butikken er fire frivillige ad gangen og et tilsvarende antal i ”maskinrummet”, der sørger for at passe den 450 m2 store butik og ”maskinrummet”, hvor donationerne klargøres. En vagt er på fire timer, men mindre kan også aftales og der er adskillige, der kommer flere gange om ugen. Hen over ugen er der skiftende vagter, der sørger for at det hele fungerer. De er delt ind i hold, der har hver deres område at skulle holde styr på – udover at tage sig af kunderne. Det kan f.eks. være møbelansvar, smykkeansvar, legetøjsansvar, tøjansvar. Hovedparten af de frivillige er kvinder, men der er også mænd. F.eks. er der tre gutter der tager sig af at tjekke og reparere hvad der kommer ind af elektriske og elektroniske produkter ligesom det også er mænd der rykker ud når der skal hentes møbler – f.eks. fra et dødsbo.
Den fysiske butik danner også afsæt og udgangspunkt for alt det øvrige Røde Kors arbejde der foregår i kommunen. F.eks. er der en nørklergruppe hvor ca. 25 kvinder syr og strikker børnetøj på basis af kasseret stof og garn. Der er en Røde Kors integration der bl.a. hjælper indvandrere til at kunne cykle, Førstehjælpskurser, en Afasigruppe, et familienetværk, julehjælp og så den årlige Røde Kors indsamling i oktober. Formanden hedder Gert Poulsen. Læs mere om Røde Kors og lokalafdelingen her.
Comments