top of page
tendensklog

UNGDOMSCAFEER: MINDRE KRIMINALITET OG MERE UDDANNELSE



Har du lagt mærke til at det er ganske sjældent at unge mennesker fra Høje-Taastrup er i medierne for bandekriminalitet, skyderier på gaden, overfald af gamle damer? Det kunne man jo ellers godt frygte i en kommune, hvor ikke færre end tre bebyggelser er på regeringens ”ghetto-liste”.

En vigtig del af forklaringen er en målrettet kriminalpræventiv indsats som et samlet byråd står bag og som bakkes op fra samarbejdspartnerne i ”ghetto-bebyggelserne”.

Et af indsatsområderne er ungdomscafeerne. Det er en cafe som administreres af ungdomsklubberne og som sikrer, at der altid er plads til de unge. Der er en cafe i Taastrupgaard og en i Gadehavegaard. I Charlotteager er klub ”Femmeren” ikke omdannet til en åben klubcafe, men de indgår alligevel i samarbejdet. Der er åbent fra kl. 18.30 til 22, men allerede fra kl. 15.30 i Taastrupgaard. Der er fredag og lørdag åbent i Gadehavehallen til fodboldspil og fitness kl. 22- til 2 og søndage kl. 19-22. Dog kun i vinterhalvåret.

Det er Arne Hansen, der er leder for de to klubcafeer. Han fortæller: Vi har omkring 200 unge mennesker som bruger vores to cafeer. Langt hovedparten er af anden etnisk oprindelse. De spiller på computerne, deltager i e-sport, spiller pool, spiller på musikinstrumenter og hænger ud med hinanden. Langt hovedparten er drenge i alderen 15-23. Vi har også piger, men det er under 20%. De kan nemt bliver klemt af de højrøstede og dominerende drenge. Derfor har vi en pigeklub, der mødes fredage, hvor de hygger sig med nogle kreative pigeting – og tager på udflugter sammen.

De unge mennesker har meget brug for at der er voksne i deres nærhed. De har brug for at der er nogen der kan give dem en hånd i ryggen med studierne eller med at søge arbejde. Overraskende mange har også brug for hjælp i forhold til kontakten til udlændingestyrelsen – og brug for en voksensnak.

De unge mennesker har brug for at møde nogen i øjenhøjde, der tager dem alvorligt – og ikke bare råber efter dem. De har brug for anerkendelse når de gør noget godt, og når de laver noget lort er det vigtigt at det er en de har tillid til, der siger det til dem.

- Vi er glade for at ungdomscafeerne har kunnet laves i et meget bredt samarbejde og med opbakning fra et enigt byråd og en række kommunale aktører. Vi arbejder sammen med de boligsociale projekter, skolen og afdelingsbestyrelserne i Taastrupgaard og Gadehavegaard. Og så har vi et enestående godt samarbejde med politiet som jævnligt kommer i cafeen og får en kop kaffe og en snak med de unge. De unge oplever at en betjent i uniform ikke nødvendigvis er en fjende, men at det er et menneske af kød og blod, der faktisk foretrækker at undgå at skulle anholde nogen.

Det arbejde som ungdomscafeerne er en del af har en positiv effekt i forhold til at få de unge skal videre. Det konstante fokus på uddannelse, uddannelse og uddannelse har en markant effekt. De unge tror mere på sig selv og på at de godt vil kunne kaste sig over en uddannelse, siger Arne Hansen.

Tony Neumann er en del af de lokale politi. Han anskuer det kriminalpræventive arbejde mere bredt og anerkender den indsats der foregår i ungdomscafeerne. ”Det er det lange seje træk der har effekt og her spiller de boligsociale teams i de udsatte områder en helt særlig rolle”, siger han. Jeg mindes stadig hvordan vi især i Taastrupgaard ikke kunne komme ind efter mørkets frembrud uden at blive mødt med fjendtlighed og stenkast og hvor brandvæsen blev chikaneret, når de skulle slukke ilden i antændte containere. Det tillidsskabende arbejde de gør i det boligsociale arbejde, der primært finansieres af beboerne selv via Landsbyggefonden, gør en kæmpe forskel. F.eks. deres lommepengeprojekter og brandkadetuddannelsen. Det boligsociale arbejde gør en mærkbar forskel for alle beboerne i områderne, hvilket vi også i det lokale politi kan mærke.

4 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page