Hvad får et mennesker til, helt frivilligt, at udsætte sig for at telefonen ringer kl. 2.30 om natten og at man i røret vil have en desperat kvinde, der nærmest skriger på hjælp fordi hendes berusede ægtemand smadrer møbler og truer hende med tæsk?
Ja, det gør de der er frivillige i Offerrådgivningen, som netop har til formål at stå på sidelinien og lytte, når andre borgere er i klemme og har brug for en hånd i ryggen.
Mette Gagner fra Hedehusene er en af 10 offerrådgivere på Vestegnen, men hvorfor?
”Jeg ved hvor vigtigt det er, når nogen lytter til en. Jeg er en nysgerrigt menneske som godt vil kende mit samfund - også fra de mørke sider - og så kan jeg se at det gør en markant forskel. Når jeg har lagt telefonen og dagen efter ringer op og hører hvordan natten er gået, og så at hun kan sige at hun fik ro i kroppen og manden faldt i søvn og at hun har fået mere mod på at få gjort noget ved hende situation. Det er jo det hele værd.”Det er vigtigt at understrege at det er en anonym rådgivning, så man kan kun ringe tilbage til borgeren, hvis de giver tilladelse til det. Man opgiver hverken navn eller adresse.
Det er meget forskellige mennesker – unge som ældre – der melder sig til offerrådgivningen og deres motiver kan være meget forskellige, som den unge socialrådgiver-studerende, der godt vil have erfaringer med videre inden hun skal ud i lønnet job, til den pensionerede dommer, som har brug for at opleve verden fra en anden side.
Det er blandt andet Politiet der henviser folk til Offerrådgivningen, når de står med et offer, der står magtesløs efter et overfald eller et indbrud. Andre henvender sig via hospitaler, internettet og fysiske reklamer på busser m.m.
Som offerrådgiver får man en uge ad gangen Offerrådgivningens telefon, og så er man ellers indstillet på - en uge ad gangen - at blive ringet op i alle døgnets timer –nogen gange 2 gange andre uger 14 gange hen over ugen. Så går der fire uger, før man igen får telefonen og vagten. Man er altid to på vagt.
Man er som offerrådgiver ikke alene. En gang om måneden mødes man med de øvrige offerrådgivere, hvor der sidder en betjent med ved bordet, og kan give god sparring. Her udveksler man erfaringer og slutter af med at spise et måltid mad sammen på Rigspolitiets regning. Som offerrådgiver får man løbende tilbud om gratis kurser og efteruddannelse i emner, der er relevant.
Samfundet er faktisk rimelig meget bevidst om nødvendigheden af at tage sig af ofrene for vold, chikane på nettet og indbrud fastslår Mette. ”Vidste du f.eks. at indboforsikringen indeholder et gratis tilbud om krisehjælp – ikke bare efter indbrud, men også efter et voldeligt overgreb, dødsfald i nærmeste familie m.m.?” spørger hun den uvidende interviewer.
Alle, der brænder for at gøre en forskel i andres liv og indgå i et netværk med andre, kan søge om at blive offerrådgiver. Man forventes at have egenskaber som tålmodighed, god til at lytte, i besiddelse af personligt overskud, ansvarsbevidst og være interesseret i at lære nyt.
Lige nu mangler der faktisk to nye offerrådgivere tilknyttet Vestegnens Politi.
Der er Offerrådgivning i 12 af landet politikredse. Man kan læse mere her https://offerraadgivning.dk/bliv-offerraadgiver/
Commentaires