top of page

Cyklen er et bevidst tilvalg

Opdateret: 21. maj 2022

Begejstringen er ikke til at tage fejl af. Hun er vild med sin cykel og hendes cykelglæde smitter af på hendes tre børn. Christina Vedelsparre bor Torstop-bebyggelsen og hver dag cykler hun med sine tre piger på 16, 11 og 7 år til Taastrup Realskole. En daglig tur på ca 4 km. De små cykler med hele året, men den store holder cykelpause og tager bussen, når det bliver for koldt om vinteren.

Som Christina siger: ”Den mindste på 7 år kan godt pive lidt, hvis vi cykler i kraftig modvind, for så er det hårdt og der er lang vej hjem. Så prøver jeg at opmuntre ved at sige "at de får nogle super stærke ben", hepper på dem og siger at de godt kan eller nu er vi snart hjemme. Men jeg fortæller ofte pigerne om, hvor heldige vi er fordi vi cykler. Vi kan nyde naturen og følge med i dyrelivet på vores vej, vi kan høre fuglekvidderen og dufte fra blomsterne og nyslået græs. Det kan dem i bilerne ikke. Desuden så lærer pigerne, at blive gode cyklister og trygge i trafikken.


Så på arbejde i bilfirmaet

Når børnene er afleveret, cykler hun videre til hendes arbejdsplads, der pudsigt nok er en bilvirksomhed – ALD-Automotive på Helgeshøj alle tæt ved IKEA. Her er hun blevet fristet til, at hun da bare vil kunne lease en bil til personale-pris. Det siger hun pænt nej tak til. Cyklen dækker hendes behov.

Når hun og piger skal på længere ture lejer de en bil hos GoMore eller låner mormors bil. Daglige indkøb klares på cykel. Der er ikke så langt til enten REMA 1000 eller Lidl og i en cykelkurv og et autosæde kan der være ganske mange varer. Hun har klaret sig uden bil i over 10 år og savner det ikke.


Hvad med ferier og længere ture?

Sidste år tog de på 5 dages ferie i Danmark. De tog toget til Odense - og så sagde hun til pigerne "vi tager sgu cyklerne med". Ej, det var de ikke så vilde med, men mor bestemte. Efter 3 dage i Odense, tog de til Svendborg. Og det gjorde de på cykel. ”Så vi nappede lige 50 kilometer på 4 timer og 12 minutter. Vi havde to pauser undervejs. Det var sejt og en mega succesoplevelser for os alle sammen.”


Kampagne ved skolen

Som om dette ikke er nok, så rækker Christinas passion for cyklen til at hun som forældre på Realskolen arbejder ihærdigt for at få overbevist flere af hendes forældrekollegaer om at de – af hensyn til deres børn og trafiksikkerheden – ville have stor glæde af at lade børnene cykle selv. Ikke nogen nem opgave, men ihærdigheden fejler ikke noget. Hun og flere forældre gennemførte i april en aktion ved skolen hver dag, hvor de søgte – med skilte, bannere og plakater – at overbevise forældrene om klogskaben i at ændre trafikvaner. Kampagnen har klart sat sine spor, idet de har kunnet registrere at antallet af cykler og løbehjul var steget med 41 fra 183 til 224.


Christina arbejder dedikeret for at flere skal opleve glæden ved at cykle. I den forbindelse har hun oprettet Facebook-siden ”For alle os i Høje-Taastrup, der elsker at cykle”. Siden har til formål at sprede glæden ved cykling og samtidig fokusere på det der – i Høje-Taastrup – kan gøres for at forholdene for cyklister bliver bedre.

25 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page