top of page

Her bytter de

tendensklog

Vi kender alle til at have noget liggende, som vi ikke rigtig kan bruge længere, men som vi heller ikke nænner bare at smide ud.

Det var derfor Nørreby Genbrugscentral i Torstorp-bebyggelsen blev startet for 10 år siden (helt præcis den 25. 10. 2015).

Inden da havde en lille kreds med Birte Legarth i spidsen sendt en invitation ud til de 396 lejemål, der er i bebyggelsen, med ønske om at få fyldt det tidligere FDF-hus på Timianhaven 9 med tøj, legetøj, porcelæn, bøger, lamper, garn, stofrester mv. Det var ikke noget problem. Snart var der så meget at der var basis for at man kunne bytte – ingen penge her. Sideløbende efterspurgte hun frivillige, der ville hjælpe til enten søndag kl. 14-17 eller tirsdag kl. 18.30 – 20. Heller ikke det var noget problem. Der meldte sig ret hurtigt de 12, der var brug for. 


Snart 10 års jubilæum

Siden da har initiativet bare fortsat og snart kan de første 10 år fejres. Det har ikke været uden bump på vejen. Efter starten var der flere som faldt fra og en overgang var de ikke så mange. Det var dog kort, for nye dukkede op. Det er udelukkende pensionister, der driver stedet. De har tiden og erfaringen med det frivillige arbejde.

Et andet bump var at ikke alle forstod, at det var et byttecenter. Der kom folk som tog rigtig meget med sig, som man så bagefter kunne se sat til salg på den Blå Avis og loppemarkeder. Da hovedparten var folk, der ikke boede i bebyggelsen, men kom langvejs fra, bad de i en måned om at se sundhedskort. Så stoppede den trafik.


Så var han klar til bryllup

Der er såmænd også god basis for at tingene afsættes lokalt. F.eks. er der i Nørreby tre bofællesskaber med især unge, samt ungdoms- og studieboliger.  De gør jævnligt brug af stedet for at få f.eks. køkkengrej eller tøj, og så får de – som andre brugere – anledning til en god snak, samt kaffe med mere. I 2022 vandt Genbrugscentralen DAB´s Sociale Fælleskabspris, hvilket de er meget stolte over.

Der knytter sig flere skønne historier til stedet. F.eks. den unge mand uden penge som skulle til bryllup. Her hjalp de frivillige ham med at finde et fint sæt tøj – inkl. slips. Eneste betingelse var at de skulle have et billede hvor de kunne se ham i det fine tøj. Det fik de selvfølgelig. Det blev en god bryllupsfest.


Tre måneder - så videre

Når noget har ligget tre måneder på hylderne, skal det væk. Hovedaftagerne er Røde Kors, Kirkens Korshær og andre genbrugsbutikker, og andre velgørende institutioner i kommunen. Der er dog ting som CD’er, film og ældre bøger, som de må droppe afsætning på. Udgangspunktet er dog at så lidt som muligt skal kasseres.

Ud af de 12 frivillige er der tre mænd. De er i lokalet ved siden af, hvor de gennemgår om tingene er i orden og så reparerer f.eks. elektronik og legetøj.

Bag byttecentralen og det andet frivillige arbejde, der foregår i Nørreby, ligger et ønske om at komme ud af den ensomhed, som de også kender til her. Derfor er der etableret et bredt spekter af klubber og aktiviteter f.eks. perleklub, line dance, billard, hobbyklub, træværksted, autoklub. Senest er der et initiativ med gå-grupper og spiseklub, hvor man selv tager mad med.

Ønsker man at blive opmuntret og inspireret kan man komme søndag eftermiddage eller tirsdag aftner i lokalerne i Timianhaven 9.



Britt, Karen og Birte er blandt det trofaste genbrugspersonale
Britt, Karen og Birte er blandt det trofaste genbrugspersonale

 

Jesper og Lars tjekker at tingene er i orden
Jesper og Lars tjekker at tingene er i orden

I 2022 vandt de DABs sociale pris
I 2022 vandt de DABs sociale pris


Comments


© 2022-23 by  TENDENSKLOG .

  • Facebook Social Ikon
bottom of page