top of page
  • tendensklog

LIVSKUNST I AL YDMYGHED

Opdateret: 8. jun. 2023

Det er ikke altid, at det er blandt de, der fører sig frem og gør sig kostbare, man møder de største livskunstnere. Måske er det stille eksistenser, der bare skal opdages. Jakob Bang Simonsen fra Taastrup hører til blandt de sidste.

Han er ikke den store kunstsælger for hvilken forretningsmand ville bruge næsten et helt år på at lave et fantastisk maleri og så næsten forære det væk?

Jakob Bang Simonsen tænker normalt aldrig i profit når han maler, men elsker at udfolde sit kunstneriske talent. Han har lavet et helt suverænt maleri af Taastrup Helsekost fyldt med en utal af sjove og smukke detaljer. Dorte Andersen, indehaver af Taastrup helsekost på Taastrup Hovedgade, er stolt, beæret og glad for det smukke maleri som hun udstiller i sin butik. Værket købte hun for et venskabeligt beløb og så har Jakob fået nogle produkter gratis.


”Billie lærte mig at danse”

Jakob er 44 år og har sine rødder i Nordjylland. At han for snart 10 år siden havnede i Gadehavegård i Taastrup skyldes en russisk kæreste, som var fra disse kanter. Det holdt dog ikke så længe, men Jakob kunne godt lide at være her, og hans kunstneriske åre fik et boozt bl.a. ved at deltage i en kreds af croquis-malere i Valby (malerier af nøgne kvindekroppe) og ved at være med i Cafe Paraplyens malergruppe.

Hans eneste kunstuddannelse er diverse kortere kurser, især skal nævnes et 14 dages ophold på kunsthøjskolen på Ærø, og så har han kunstner-aner, idet hans bedsteforældre begge var malere. Egentlig er han uddannet sociolog, men den uddannelse har ikke ført til et job. Efter uddannelsen har han været frivillig i Cafe Paraplyen, og nu arbejder han i Bilka i Ishøj i et skånejob. Her udfolder han sig med fredage og i weekender at være Billie, der som maskot, tager sig af børnene. Gemt i en maskot-dragt overvinder han sin generthed og som han siger ”Billie har lært mig at danse”.


Kunsten taler

Han vil dog helst ikke tale så meget om sig selv, men kan i timevis fortælle om den unikke proces, som det er at male. Han har taget en række fotos af processen med at nå frem til det endelige billede fra Helsekost-butikken. Hans maleri - domineret af violette striber - har to modsat-rettede effekter: der er en ”suge-effekt”, hvor man suges ind i butikken med dens detalje-rigdom, men samtidig er der også en ”sol-effekt” hvor det stråler ud fra butikken. Som han siger ”denne fantastiske butik og Dorte spreder solens stråler ud over hele Taastrup”.


Indstilling bliver udstilling

Det er ikke kun Helsekost-butikken, der har været under behandling af Jakobs pensel. Han har et righoldigt udbud af malerier, som han gerne vil udstille. Ikke for at tjene de store penge, men for at komme ud, udtrykke sig og forhåbentlig gøre andre glade. ”Et univers hvor min indstilling kan blive min udstilling”.

Han viser uddrag af de mange malerier fra flere croquis-billeder til symbolske malerier inspireret af hans tidligere russiske kæreste. Jakob er meget alsidig i sit kunstneriske virke. Udover croquis har han tegnet motiver hentet fra den nordiske mytologi, i et forsøg på at genskabe vikingernes knudrede stil. Under coronaårene malede han samfundssatiriske parodier på krisen, der blev trykt og solgt som postkort.

Jakob lever et nøjsomt liv i en lejlighed og uden bil. Han har dog en passion ud over maleriet: han er ”ø-hopper”. Han elsker at besøge danske øer f.eks. Fanø, Nekselø, Sejrø, Agersø, Omø, Femø, Askø, Bågø for bare at nævne nogle af dem, han har fået stemplet ind i sit ”Ø-pas”. Bornholm er også med på listen, men det er mest fordi han godt vil være med i Folkemødet, hvor han elsker at være en del af debatmiljøet og så overnatter han i et shelter hos onklen, der bor i nærheden af Allinge.

Det er kunst og det er livskunst – og det er vel i grunden ikke så dårligt.




71 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page